Willkommen+Welcome+Bienvenidos+Bienvenue+Mirë se vini

Home  Hoteli  Servisë  Mbledhje  Reservimi

Mali Zi

Thomasi, mbeshtetur ne fotelen e tij, dhe duke menduar i shiqon nje tube katalogje te turizmit. Prospekte ne te cilat , Hotelet, Deti,Pallmet, Bjeshket, dhe bukuroshet me lekure ngjyre kafe vazhdon ti shijon se shikuari. Nuk e ka aspak te lehte  sebashku me shoqen e tij, e cila eshte ulur perballe atij te vendose.

Na,si thua  do shfletojme sebashku, ku do te shkojme sivjet pe peshkim?
Peshkim? Une mendoja se sivjet do te udhtojme ne pushime? e korigjon ajo me nje shikim te rrepte  fotografite me vajzat ne bikini.

Natyrisht, pergjigjet ai, « ne Spanje ishim, ne France poashtu,
Perse jo ne Itali apo Greqi ?, Muzete ,Keshtjellat… »
Hm., mirepo ketu ndoshta eshte Interesante, Mali i Zi » “gjindet n Europe? “une dua te fluturoj, ne nje Hotel Luxsoze te jetoje, nje ndryshime kuluturorre te kem, njerez interessante te takoje dhe plazhe te gjera ….”

Me ndegjo njeher,: Mali i Zi posedon bregdet te gjate 290 km, 56 km jane vetem plazhe me zalle. Deti Adriatik eshte i paster dhe i qilter. Bregdeti i saj eshte i mbrojtur  nga dallget dhe errerat e detit. Shiqo keto hotele, detin dhe plazhin”

Ai lexon: Nje vije e gjate Male , e ndane Bregdetin nga pjesa e pjellshme e Zetes, se ciles    edhe  Liqeni i Shkodres i takon. Rezervati me i madhe i ujit te embel ne Ballkan eshte vetem 6 km large vije ajrore prej Detit. Deti eshte i pasur me lloje te rralla peshqeve dhe Shpenzeve.

Shume Peshkatare deh Gjuetare nga e tere Bota takohen ketu.Rrosa te egra, Schnepfen(…)
Pelikane, Reiher(……), Lejleket, Silberkarpfen(……), dhe Lauben(…..), Peshqi te rralla ketu i shehe me te madhe.“

Mali i Zi, eshte nje vend i kontrastit.Dielli, dhe Deti- Malet me bore te mbuluara tere vitin. Klime e  nxehte mediterane me mbi 2700 ore-dielli ne vite. Ndersa mbase 3 ore vozitje me Automobil, - Bjeshke skijimi.

“ Kjo eshte e pamundur!, sa i madhe eshte Mali i Zi?
Largesia me e madhe mbrenda Mali te Zi, eshte 190 km.
Edhe dicka interessante:  Mali i Zi eshte vend  okologjike(natyral).
Qeverija e saj e mbrone natyren e paprekur. Ketu thithe ajer pa medyshje.-! Ketu shkruan dicka edhe per kulturen:
Nje mozaik i larmishem i ndikimeve te ndryshme ne cdo hap. Historia Ilire, greke, romake , bizantine, veneziane dhe islame. Ne qytetin e vjeter te Ulqinit, cdo gure eshte historike.”
“ ka dicka edhe per qytetaret e Malit te Zi?”
“Njerezite jetojne me tradite, moral, virtyte dhe  histori te tyre., megjithate Malazezet jane shume komunikative dhe te perzemert.”
“ e gjithe kjo shume interessante, dhe dicka e re per te njohur.

“Ashtu pra , le te shkojme ne Mal te Zi !


Mali i Zi ne fakte:

1991 Shteti i Malit te Zi emerohet “Shtet okologe(natyral).“
Shtrirja e vendit: 13.812 km2
Popullsia: 620.000

Kryeqytet: Podgorica, (qender qeveritare dhe ekonomike), 159.000 Banore.
Qytet  Rezidencial: Cetinje, (qender historike dhe kulturore).
Gjuha: malazeze, gjuhe shkollimi: gjermanishte dhe anglishte
Monedha: Euro
Gjatesia Bregdetare: 290 km
Gjatesia e plazheve: 73 km
Plazhi me i gjate: Ulqini, 13 km
Mali me i madhe: Bobotov kuk (mali i Durmitorit) , 2.522m
Liqeni me i madhe:  Liqeni i Shkodres, 391 km
Kanjoni me i thelle : Tara- Kanjon, 1.300 m
Bucht(….) me i madhe : Boka e Kotorrit
Parqet nazionale: Dormitori 39.000 ha, Lovvcen 6.400 ha, Liqeni i Shkodres 40.000 ha
Resurset naturale, dhe qytete historike nen mbrojtjen e organizates se  UNSECO -: Mali i Durmitorit me Kanjonet er Tares, dhe Qyteti i vjeter i Kotorit.
Infrastruktura e  komunikacionit: Aeroporti i Podgorices dhe Tivatit
Limani: i Barit, Linija e Anijeve Bar – Bari(Itali)
Lidhja  hekurudhore :  Bar - Beograd
Rruga bregdetare: Magjistralja e Adriatikut

Impressum

© Copyright-La Rosa Negra - Reservierung oder Buchung von Hotelzimmern